17.02.2016

Arpa sehriyeli Pirinc Pilavi

Ben hic kavurmadanda yaparim, kavurarakta yaparim tabiki bu kavrularak oluyor cünkü arpa sehriyeler kavrulmali.
sici yagi yanlizca tencereynin altini islatacak kadar olmali isininca yarim avuc arpa sehriyesi konur ve kahve rengi olana kadar kavrulur istemeyn bu yagi cöpe süze bilir yaklasik zaten bir,iki kasik kadardir tekrardan icine 1,5 tereyagi  konur eriyen tereyagina yikanmis 1 bardak pirinc eklenir kisa süre kavrulur ve kaynar su eklenir. 1 bardak pirince 1.5 bardak su olur Pirincte yarim bardakda sehriyenin hakkidir tuz atilir alti kisilir demlenerek pisirilir bu arada tencerenin kapagi acilmaz buhari kacmasin diye.yaklasik yaklasik 20 dakika sonra pilav ceker o zaman baka bilirsiniz ancak gerekirse pisme süresi gerkiyorsa kapagi katilip 10 dakika daha demlendirilir.kapagi acilmadan gene 10, 15 dakika kalir sonra bir kasikla harmanlanir kapak gene kapanir tane tane olmasini istiyorsaniz bu sekilde olur.Sallama pilavdada tereyagi eritilir yikanmis süzülmüz pirinc eklenir ayni ölcüde soguk su konur kaynamaya cikinca alti kisilir aynisi oluyor pilav...



Palamut Tava







Buzluk Sucugu

Dün taze kıyma Alınca bir miktarını sucuk yaptım.kıymayı ben devamlı dana 
boyundan çektiriyorum. Kıymada en lezzetli yer boyundur boyun derken tüm gerdan bölgesi.Kıyma yarım kilo kadardı.4 diş sarımsak cok iyi ezilmiş,tuz,yenibahar,karabiber,bol kırmızı toz biber,ve kimyonla cok iyi yoğurdum tavada hemen denedim baharatını biraz daha ekledim hepsinden gene Minicik denedim tam sucuk tadında oldu.Bu sekilde dolapta rahat saklanıyor buzlu tık tık kırılarak kızartılır.Buzluk posetine ince yayilir ve bir bicagin tersiyle bastirilip kücük karacikler olusturulur bunu yapmak buzluykende tik ,tik kirilmasi icin buzlu tavaya konur bu sekilde pisirilirse sonuc iyi olur bir sey daha önemli bir ayrinti lütfen bunu tekrar permuarli yada kilit torbaya koyunki sarimsak kokusu buzluga dagilmasin.Buzlugumuzda mutlaka kilit yada fermuarli torblar kullanmaliyizki posetlerden kokular sizmasin.Cok kisi buzluk kokusundan rahatsizlik duydugunu söyler bende böyle sey olmaz ben kuru yemislerimi bile buzlukta saklarim.Findik ceviz fistik...






Somon Pane


Mandalina Receli

Mandalina Receli bizim evimizde recelden cok ikramlik olarakda yenir.Minik bir catala takilarak yada bir kürdanla likörün yaninda kahvenin yaninda cok yakisiyor.Ben sütlü ttali sade dondurmaylada ikram ediyorum heleki peynir pastasi dilimini bir dilim mandalina receliyle ikram ede bilirsiniz.Ben acisi cikmis mandalina ve portakal recelii seviyorum bunun icinde ön haslamayi 4 er kere yapiyorum bol suya koydugum mandalinalari 3er dakika kaynatip döküyorum her kaynama suyuna bir tali kasigi tuz atiyorum acisini daha iyi almasi icin.en son bol suya koyup 48 saat günlük 3 kere olmak sartiyla suyunu degistirdim ayni portakalda oldugu gibi.Her yapilan tarif farklilik olusturuyor 3 günde soguk suda kala bilir size kalmis.ben cekirdeksiz ince kabuk bol suylu mandalinayla yaptim.7 tane iri boy mandalinayi bu islemden gecirdim 6 litrelik tencereye 1 kilo seker 3 bardak su koydum kaynamaya baslayinca 4 dilim olarak kestigim mandalinalari koydum kaynamaya cikinca sari kefini cay süzgeci ile alip süzgeci bir tencereye koydugum suya daldirip temizledim islem bu sekilde kolay oluyor.kivamida artik boncuk köpük tencereyi asmaya calisinca olmus demektir tabi bir tabakta kivami almak kolay .Biraz uzun ama kolay bir receldir her evin tarifi farklidir buda tarif zenginligimizdir Afiyetle .