6.03.2016

Pepecura muhallebi

Her sene yapiyorum yanliz bu lezzetli Rize minik kokulu üzümünden yapilan recelden yaptim gene asli tazesiyle yapilandir Recel dedim ama yapan ev bunun taneli pekmez oldugunu söylüyor dogal kendi sekersiz kayniyan bir pekmez taneli ve taneleri erimedigi icin üzümlerin ben recel oldugun düsünüyorum minicik iri cekirdekli bu üzümler fotograftaki minikler icindeki üzümcükler.Ben bunu suyla actim ve süzdüm üzümleride yedim ve süste kullandim...Yapimi göz karari cok minik seker ve üzümün sirasini biraz da nisastayla nefis kokulu bir pelte yaptim.Benim en sevdigim tatlilardan biridir peltelerdir en sevdigimde Zerdedir bu gün yapicagim zerde

Düdüklüde Ayva receli

Her ne kadar 60 recel tarifim varsada Sevincle recel yapalim grubum da bizim vaz gecemedigimiz en sevdiklerimizin icindedir Ayva receli bunu gecen yil ögrenmis yapmistim beni bilen bilir kimsenin tarifine sahip cikmam Aklin yolu birdirde tarifler cakisir o baska bir sey esinlemme falanda olur bu tarifi bende baskasinin anlatimindan okumustum görüntü yoktu bir sayfada sohbet sirasinda aklima yazdim ve yaptim.Bundan sonrada bu sekilde yapacagim.Bu tarifte bol cekirdekliydi onlarifda kullandim ölcü dogranmis olarak 1200 gr ayva ve 1 kilo seker gene yarim bardak su bir cimdik limon tuzu 15 dakika kaynadiktan sonra acip biraz daha cektirdim koyu kivam sevdigimiz icin.Benim tavsiyem icine karanfil atmayin ayvanin tadini alarak yiyin ayrica diger ayva tariflerim icinde Sevincle recel yapalimmiya üye olabilirsiniz.






Kandil simidi tadinda mahlepli cörek

Mahlepli kandil simidi tadinda ona yakin cörek yaptim kirpiye ve kedicigide Yagmurcuk icin yaptim :) Benzeseydi iyi olurdu ama Yagmur afiyetle yedi
2 yumurta aki sarilar üstü icin 
1.5 yemek kasigi toz seker
1 tatli kasigi silme tuz 
yarim cay kasigi mahlep biraz fazlada olabilir 
1 cay bardagi sivi yag 2 cay bardagi süt 
yarim paket kabartma tozu 
bir paket kuru maya ve alabildigi kadar un 

sivilar önce konur seker tuz maya ,kabartma tuzu yumurta aki karitirilir mahlep eklenir alabildigi kadar unla elle yapismayan hamur yogrulur 1 saat dinlendirilir bu sekil verilerek üsüne yumurta sürülüp cöerek otuyla taclandirip önceden isinmis 200 dercede pisirilir Bir tepsi falan cikiyor bu cörekler miniktir yanliz fotograf yaniltmasin 16 tane falan cikti sanirim.



Asure

Bism-i Şah…Allah Allah… Er Hak-Muhammed-Ali aşkına, Şah İmam Hüseyin’in susuzluk orucu niyetine, Kerbela’da şehid olanların temiz ruhlarına, Fatıma Anamızın -şefaatına, Oniki İmamlar aşkına oruç tutmaya niyet eyledim. Ulu Dergah kabul eyley…
Oruc acma duasi
Bismi Şah. Allah Allah. Erenlerin hikmetine. Er Hak- Muhammet-Ali`nin aşkına. Hz. İmam Hüseyin efendimizin susuzluk orucu niyetine. Kerbela Şehitleri’nin temiz ruhlarına matem orucu niyeti ile Hz. Fatma anamızın şefaatine. 12 imam, 14 masum-u pak efendilerimizin şevkine, 17 kemerbestler hürmetine. Hazır ve gaip gerçek erenlerin yüce himmetleri üzerimizde hazır ve nazır ola. Yuf münkire. La`net Yezid’e. Rahmet mümin’e Allah eyvallah. Gercek erenlerin demine Hüü...Allah Kabul etsin bu senede pisirmek nasip oldu kendimi bildim bileli evimizde asure piser bu usulle piser.Alevi ögretisinden gelen ailelerde asureye cok nohut ve fasulye 
konmaz daha fazla meyve agirlikli olur.MALZEME 3 su bardagi dögme 1.5 kilo seker,1 cay,bardagi pirinc,40o gr badem kabuklari alinir ortadan ayrilir 300 gr findik,1kase sari .
kuru üzüm 1 kase kayisi ufak.dogranmis, 1 kase kuru incir ufak dogranmis,biraz dut kurusu,bir avuc nohut ve Fasulye haslamasi,AROMA icin 4 tane karanfil,1 portakal kabugu minik dogranmis,2 elma kabuklari soyulmus ve minik dogranmis,ve 4 kasik gül suyu,SÜSLEMEK icin,tarcin hindistan cevizi,nar,dolmalik fistik ve ..
üzüm.YAPILISI;Aksamdan bol yikayip dögmelik bugdayi.
ve pirinci ilik suyla islattim Sabah kalkinca sari suyu .süzüp sicaksu koyup kaynattim.agir kaynayan ve helmelesen asureye badem findigi ve üzümü ve karanfili koydum sonraki asamada asamada portakal kabugu ve elmayi ve kayisiyi ekledim.pistiginden emin olunca altini kapatip gül suyunu ekledimbiraz dinlenince kaselere önce bir kepce koyup bir tutam kuru dut ekledim gene diger bir kepce daha asüreden koyup süsledim.Ben inciri üstüne ekledim alti kapaninca en sonda kona Bilir.Süt konmaz asureye rengini beyazlatmak icin koyuluyor rengi koyuda olsa asurenin tadi önemli o zaman sütlü bir tatli olur.ikinci olarak asla nisasta konulmaz pirinc o islemi görür ve Seker koyulunca bugday kendini sikar pistikce tekrar acilir ve nisastaya gerek kalmaz.







Bu manti yapilip firinlaniyor sonra tekrardan haslaniyor.Ben iyi bir yerden hazir aldim diger mantidan farki daha ekmeksimsi yani daha farkli firinlanmis hamurun kokusu daha koyu olur yani ben böyle pisiriyorum sarimsakli yogurt ve salcali biberli sosla servis yaptim 

Sebze firin

Sebze firin benim cok SIK yaptigim ve kolayima gelen et yaninda baglaci bir yemektir.Makarna, Patates yada pilavlarin yerine alternatif hafif sote sebzelerdir buna ne yemek ne meze kategorisine sokamiyoruz.Tek basina ana yemekte olabilir yanina bir karbonhidrat koyarsak Vejeteryan bir menü olur yukarda saydiklarimdan makarna pilav gibi.Nasil yaptim Isinmis firina kabuklarini soymadan dogradigim kabak kirmizi biber incecik dogranmis havuc ( havuc ince olmali cabuk pissin diye  ) taze biberiye bir dal sapindan ayrilmis zeytinyagi dogal cesni olmasada olur , tuz ilavesi ile bu sekilde elle harmanlanir tatlarin bir birine gecmesi icin kabaklar yumusayinca pisme tammalanmistirAfiyet olsun 







Bonfile

Bonfile tas izgara´da yanlizca zeytinyagi ve sivi yagla yagladim bu sekilde marina yaptim aslinda gerek bile yok tavuk etindende cok yumusak ben izgaraya yapismasin diye yagladim tuzlamayi degirmede deniz tuz cektim izgara olan  etleri bi kaba aldim marinadan kalan yagi ekledim ve biarzda tavaya tereyagi koydum cok yakmadan icine kekik ekledim birazdaha tuz cektim bu yagin icine bonfileleri bariri cikardim sicak firinda muhafaza ettim servise sunarken sogumasini istemiyordum yanina sebze firin ve firin mantisi patates yada pilav yerine cocuklar mantiyi terci etti bu firinlanmis mantidir digerinden farkli oluyor meze olarakta yene bilir.Kagit havlular nedir derseniz ocagim kirlenmesin diye pratik oluyor sonradan temizligi kokuda olmuyor cöpe atinca temiz bir ocak cikiyor ortaya.





Elmali Kek vanilye soslu

Elmali kek vanilya soslu
Carcabuk kalmis elmalari soydum gelisi güzel dogradim bu arada firini 170 dereceye ayarladim.2 yumurta 1 cay bardagi sivi yag,1 cay bardagi süt,1 kücük su bardagila 1,5 seker 1 vanilya ,1 kabartma tozu ,bir kac damla limon yagi hepsini tel cirpicila cirptim biraz kati hamur oldu ben öyle yaptim kek olmasini istedim.Cember kaliba yagli kagit koydum cemberi kitledim fazlalik kagitlari kestim yani kagit arada SIKISTI biratda kagidi yagladim yine.Hamuru kuydum kaliba üstüne bol tarcin serptim elmalari dizdim elmalerin üstüne bol seker serptim verdim firina hepsi temizlikte dahil 5 dakikami oldu zaten tek kap kullandim Birde tel  cirpici  sonuc göründügü gibi neden benim kek lerim iyi oluyor hep söylüyorum ben sekeri yumurtayi onu bunu ayri cipmam kabartma tozunuda önden koyarim sonuc cok iyi olur basit ugrastirmadan cayin kahvenin yanina carcabuk olan bir kek.Yaninada ister hazir satilani alin Türkiyede varmi bilmem yada Vanilyali pudig tozunu biraz sulu pisirin soguyana kadar devamli gidip gelip karistirin yada üstüne bir strec  koyun yani sosun üstüne hava almayinca kaymak tutmaz .Buna visnede güzel olur.