7.02.2016

Ayvali bakla


Yemek yaparken mutfakta kat karistir mantigi ve fantazisiyle farkli ve lezzetli seylerin ciktigini kendim cok yaptigim icin bilirim ne neyle yakisir biliyorum artik 43 yillik mutfak tecrübemle.Zeytinyagli bakla yaparken bana bakan ayvayi görünce iki nefis tadi birlestirmek istedim sonuc nasilmi oldu tabiki cok güzel oldu Ayva girdigi yere güzellik katiyor kesinlikle :) Ayni klasik bakla pisirme sekliyle yaptim arti olarak yanlizca ayva ekledim.
500 gr bakla
1 kücük bakla
yarim demet dere otu
2 kesme seker
tuz ve zeytinyag
soganlar halka olarak tencerenin altina konur ayiklanmis ve yikanmis baklalar ve soyulmus dogranmis ayvalar sekeri tuzu ve yagi eklenir co az miktar su eklenir kaynamaya cikinca alti kisilir demlendirilerek pisirilir indirilmeye yakin dogrenmis dereotu  eklenir mümkünse zeytinyaglilar tenceresinde sogutulup servis tabagina öyle alinirsa daha güzel oluryor.







Armut Tatlisi Mürver Pekmezli


Sert armutlar soyulur altan kesilerek tencereye konur istege göre seker ekilir ve mürver pekmezi eklenir ( pekmezi ben yaptim Kendi topladigim olgunlasmis mürver meyveleriyle )ve kisik ateste armutlari yumusamadan pisirdim soguk servis yapilir istege göre  kirmizi tatli saraplada pisirile bilinir yanina  dondurma cok yakisicaktir.





Malta Erigi Receli

 Malta erigi Receli Yapilisi Yarim kilo malta erigini kabugunu cekirdeklerini ve ic zarini cikardim dörde böldüm yarim kilo seker ve bir bardak su ile beraber kaynattim ve kisik pisirdim dagilmasina izin vermedim muhtesem aromasiyla harika oldu.

Limonlu kek

Limonlu kek yapilisi :) klasik kek yapimi ben gündüz yapmtigim salatama limon sikmadan önce limonumu yikadim kuruladim rendenin ince tarafiyla rendeledim bir kasik seker koydum üstüne islerimi yaptiktan sonra aksam cayi icin limonlu kek yaptim.2 cay bardagi süt ,1 cay bardagi sivi yag,1 yumurta ,1 paket kabartma tozu, yarim paket vanilya ve limon rendesini koydum unuda ekledim göz karari hepsini ayni anda bir telel cirptim kisa cirptim kekim iyi olmasi icin yani hep diyorum ya malzemeleri bir kaba ayni anda koy ve cirp bakin kek nasil oluyor.kek kabimi yagladim yaklasik 170 derecede isinan firina keki koydum kalin olmamasi icin malzemeleri az tuttum kekim pisince yikanmis kurlanmis bir limonu incecik kestim diger ve bir limonlu sos hazirladim yarim limon suyunu yaklasik bir kücük kase pudra sekerine ekledim karistiridim yari macun gibi oldu cok kuyu olmasin akiskan olmali bir fircayla kekin üstüne yedirerek sürdüm ve limon dilimlerini üstüne dizdim üst sosu donunca dilimledim ve servii cirpilmis cig kremayla yaptim ferah ferah bir cay keki oldu kahvede yakisir tabiki :) bir dahaki sefer unu cay bardagiyla ölcücem söz biraz kati hamur olmaliki cökme dagilma yasanmasin...




Kiraz Yapragi Dolmasi ( Malatya Usulü )


 
Kiraz yapragi sarmasi:ince ve kalin bulgur biraz kuru fesligen,tuz,1 Kücük sogan rendesi,ve sicak suyla bir köfte kivaminda hamur yogurdum.Kendi topladigim kiraz yapraklarini kaynar suya koydum daha rahat sarilmasi icin.minik köfteler yapragin kök bölümünden uc bölümüne dogru sardim ben biraz bilerek fazla koydum ici icli olmasi icin.iyide oldu sirf yaprak yememek icin.tencereye dizdim üstüne biraz tuz ekledim ve üstüne cikana kadar suyla yaklasik önce yüksek isida sonra kisik isada 20 dakika pisirdim bir kase yogurt ,1kasik un,1 yumurta biraz limon suyuyla sos yapip pisen dolmarinin üsüne döküp tencereyi salliyarak yaklasik bir kac dakikika pisirdim.Üstüne zeytinyaginda 3 sagani kavurup birazda kirmizi biberle sokarac yapip gezdirdim nefis oldu diger dolmalardan daha rahat sariliyor el oyalamiyor.MALATYA mizin özellerinden Not kalan icden minik köfteler yaptim limonlu suda hasladim onuda üstlerine koydum.







Fasulye Salatasi


 Fasulye salatasi - Brechbohnen salad fasulye haslanir diriligi gitmeden soguk suyun altina tutulur sos´u  icin limon suyu zeytinyagi bol dövülmüs sarimsak   karistirilip fasulyeye dökülür ezmeden karistirilir servisten bir kac saat önce yapilirsa daha güzel ceker sos Bizdede taze börülceyle yapiyoruz o cok farkli bir lezzet zaten.
 

Isirganli Gözleme


Isirganlari cift eldivenle topladim.Yikadigim isirgnlari eldivenle gene dogardim bol peynirle hazir yufkaya dösedim Zarf seklinde katladim ve dörde kestigim gözlemeleri yanmaz tavada arkali önlü pisirdim isteyen yagliya bilirde.







Ayranli Isirgan corbasi


Isirganlari cift eldiven giyerek yasadigim bölgede arabalarin nadir gectigi yerlerden topluyorum.Bol yikaniyor gene eldimenle dograniyor ki benim topladigim ciz degdigi zaman 3,4 saat yakiyor teni.Dogradigim isirgan taze nagneyi 1 dolu acuc iri bulgurla pisirdim icine ayran ilave ettigim corbaya gene üstüne tereyagli nane yakip döktüm hem lezzetli hemde saglikli bir corba. 






Visneli pasta

 Visneli pastayi carcabuk yaptim gene evdeki var olan malzemelerle her zaman hazir
tabanim evde olur.Yaklasik 400 ml kadar süte 2 kasik nisasta ekledim seker ve yaklasik 2 kasik kadarda hindistan cevizi koydum kisik ateste muhalebiyi pisirdim ben misir nisastasi kullandim inanilmaz sakiz gibi cok güzel oldu muhallebi tabana yaydim buzlukta taze cekikdeksiz visnem vardi yaklasik 1 bardak kadar suyla sekerle kaynattim aromasi ve rengi cikinca icine pastaci bu taz pastalarda kullanilan jöleli toz kullandim visnelerde dizdim muhalebinin üstüne jöle sertlesmeden hemen kasikla yaydim donunca pasta kremayla servis yaptim.