1.04.2016

Zeytinyagli Cali fasulyesi

Zeytinyagli cali fasulyesi icin yatim kilo cali ben hem böyle, hemde diklemesine ortadan keserim.1 büyük sogani kalin olarak halka olarak kesip düdüklünün altina koydum yikanmis fasulyeleri kabugu soyulmus 2 olgun domates dogradim rendede olabilir (ben cok dagilmasini istemedigim icin böylede yapiyorum ) 2 esmer seker tuz ve bol sizma zeytinyagini koyup düdüklü tencere kaynamaya cikinca kahve ayarina aliyorum yaklasik yarim saatte kendi suyu ile pisiyor.icine sevenler 1 sarimsakta atabilir.Fasulye pisince ben birazdaha zeytinyagi ilave ederim.domates ayari iyi olmali yoksa eksitir yemegi.Ben ilikta cok severim.



Biber Dolmasi fistikli ,üzümlü

Zeytinyagli Biber dolmasi ♥ 4 büyük sogani suyu cikmadan rondadan gecirdim 1 cay bardagi zeytinyagla yumusayincaya kadar kavurdum ben 10 tane biber kullandim tencerede yansima var sanirim :) her biber icin 1.5 corba kasigi yikanmis süzülmüs pirinci ekledim ( Baldo ) ve fistigi ekledim kavurma islemi bitince kus üzümünü ve sirasiyla tuzunu 2 tane kesme sekerini karabiber bol kuru nanesini ve 1 cay kasigi tarcinini ekledim yaklasik yari pismesi icin sicaksu koydum ve demlendirdim ici.En son yarim cay bardagi kadar daha zeytinyagi koydum ve bir tatli kasigi ile doldurdum üsten az bir bosluk biraktim.Sicak su ve salataya gezdirir gibi biraz daha yag ekledim minicik tuz ilavesiyle kapagi acik kaynamaya cikinca pilav ayarinda demlendirerek pisirdim kapagi kapali olarak.Dereotuda dograna bilinir cok yakisir.Ben bazen koyarim bazen koymam yaz dolmasina genelde koyarim.kuru nanesi bol olmali asil tadi o veriyor.





Tahinli findikli cörek

1 kilo un ilik süt ve 3 paket kuru mayayla 2 kasik seker ve 1 kasik tuzla yogrulur tabi icine yarim cay bardagi zeytinyagi konarak hamur ilik bir ortamda mayalanir.Büyük bezeler alinir oklava ile büyük acilir cok ince olmamalidir yufkanin üstüne erimis tereyagi sürülür ve tahin sürülür üstüne biraz seker ve cekilmis findik eklenir. Yufka büyük ücgen kesilir Fotograftaki gibi dolanir.Tepside biraz daha mayalanir ve üstüne yumurta sürülerek 200 derecede pisirilir.Yari tatli cörek cok lezzetli oluyo.Cevizde konur ama findigin tadi cok yakisiyor bu cörege...













Tavuk paca corbasi

Tavuk paca corbasi ♥ 2 tane tavuk budu yumusayincaya kadar tuzu atilarak haslanir.Derisi ve kemiklerinden temizlenen tavuk parcaciklari terbiyesi yapilan tavuk suyuna ilave edilir... Terbiyesi icin yarim kase yogurt 2 corba kasigi un,yarim limon suyu cirpilir tavuk suyundan ilave edilerek inceltilir ve tavuk suyuna eklenir.Didiklenmis tavuklarda konur 10 dakkia daha pisirilip serviste ezilmis ve sulandirilmis sarimsak ve sirke ile servise cikar tabi isteyen istedigi kadar ekler.olmazsa olmazida pulbiberdir...







Fasulye tursusu

Cali fasulyesi yikanir baslari alinmadan kaynayan suda soklanir kavanoza dizilir araya sarimsaklarda atilir .Her kaynamis 1 litre suya 2 kasik deniz tuzu ve yarim cay bardagi üzüm sirkesi eklenir.Agzina kadar bu su konur ve kapak siki kapanir citir,citir bir tursu oluyor...



Yaban erigi receli

Yaklasik 1 kilo erige ,1 kilo seker koydum Cekirdeklerini aldigim erikleri sekere yatirdim sulaninca 2 tane karanfil attim icine .Kaynayan eriklerin kefi minik bir tel cay süzgeciyle alinir ( Ben bu sekilde daha iyi aliyorum) kivami gelene kadar kaynatilir sicak kavanoza konur ve kapagi siki kapatilir raf ömrü uzun olmasi icin...Hava boslugu cok birakilmaz küf olusmamasi icin...





iskembe Corbasi

iskembe corbasi ♥ Biz evimizde yapar severekte bol saimsak sirke ve pul biberli iceriz.Kasaptan aldigim koyun iskembesi temizlenmis oluyor ben evde bol soguk su ile yikar tekrar bicakla kazirim parcalara ayiririm ...Düdüklüye koyar ilk kaynama siuyunu dökerim tekrar suyunu ve tuzunu koyar dörtde üclük bölümünü pisiririm... Tencereden iskembeleri bir tabaga cikarir istedigim büyüklükte dograrim.Ne iskembe corbasi ufakliginda nede tuzlama kadar büyük olmamali benim iskembem.dogradiklarimi tekrar suyuna atarim geri kalan kisminida pisiririm...tencereyi acar 2 kasik un 2 kasik yogurt ile terbiye yaparim ve corbanin suyu ile inceltirim terbiyeyi.Biz koyu cok unlu iskembe corbasi sevmiyoruz onun icin suyu koyu olmaz.Bol sarimsak ezerim bir kasede az bir suyla sulandiririm sirkeyide sofraya getiririm herkes kendi kasesine istedigi kadar alir... tabi yagli pul bibersizde olmaz...




Eksili köfte-Sulu köfte

400 gr orta yagli kiyma,yarim cay bardai kirik pirin (sicak suyla yikanmis süzülmüs ) 1 orta boy sogan rendesi karabiber tuz ve bir kac dal ince kiyilmis maydonoz ve yarim kasik kuru nane ile cok iyi yogrulur iyi yogurmaliki pirinc ete gecsin.Minik köfteler yapilir bol unlanir tencerede kaynayan suya atilir su yaklasik 2,5 litredir suyada tuz atilir köfteler ve fotograftaki kadar patates ve havuc atilir ben hemen hemen bu tarz yemeklerime bir dal buzluktan kereviz sapi atarim kisik ateste ayni pilavin demlenmesi gibi pisiririm Terbiyesi icin 2 kasik yogurt 2 kasik un ( un ayari sulu köftenin koyuluguna göre yapilir) ve 1 yumurda yarim limon suyu ile terbiye yapilip suyundan alinip inceltilir ve sulu köfteye ilave edilir.Ben iki sekilde yaparim salcali ve salcasiz olarak...